Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Z rodzina to czesto interesy sa takie sobie. Jedna strona niezadowolona, ze im za malo za robote zaplacili, druga strona, za zaplacila za duzo za dwa pukniecia mlotka, lub za spartolona robote.

Osobiscie interesow z rodzina i znajomymi unikam jak ognia. Jak juz mam pomoc, to robie to za darmo, zeby pozniej latami nie sluchac jakis wywodow. A jak potrzebuje fachowcow, to wole zatrudnic firme - ludzie przyja, zrobia i pojda. Nie trzeba kolo nich skakac, cos nie odpowiada, to mozna powiedziec prosto, a nie czaic sie i bac sie, ze sie urazi kogos uczucia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Elise napisał:
Z rodzina to czesto interesy sa takie sobie. Jedna strona niezadowolona, ze im za malo za robote zaplacili, druga strona, za zaplacila za duzo za dwa pukniecia mlotka, lub za spartolona robote.

Niektorzy sa masochistami. Nie nalezy im odbierac przyjemnosci uczestniczenia w rodzinnych przepychankach i niesnaskach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
Rozumiem, ze w malowaniu i szpachlowaniu Norwegia ma jakis "styl" Mozesz go przyblizyc?

Byl kiedys na forum albo i jest niejaki optymus. Spytaj sie go jak nie wiesz Joseph ze trzeba umiec malowac czy szpachlowac i nie kazdy polak odrazu to umie. Nawet jak jest wieloletnim fachowcem tylko bez norweskiego erfaringu. Pozatym niby po co jest fagbrev z malowania..ludzie dorosnijcie troche
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów

(prestissimo)
Nowicjusz
A zdawales moze kiedys svennebrev z malowania? Bo jak mniemam wiesz, ze na mesterbrev nie musisz umiec malowac( po to svennebrev)
Pomijam to, ze obecnie nalezy na SB umiec polozyc podloge z vinylu( z oppbrettem) z wpustem w sluk oraz vinyl na sciany.

By zdac praktyczny SV( kiedys) nie musiales miec jakichs szczegolnych umiejetnosci, wystrczylo umiec poszpachlowac i pomalowac drzwi, poszpachlowac sciany, polozyc duk lub strie i po sprawie. Jak byles gamoniem a zdawal z toba ktos ogarniety to mogl w zasadzie za ciebie odwalic robote.

Dlatego ciekawi mnie co to za szczegolne umiejetnosci trzeba miec by w Norwegii przeprowadzac maly remont? Jakies inne techniki szpachlowania?

Umowmy sie, ze niezbyt wiesz o czym mowisz, wiec daj chlopaczynie zajac sie praca. Materialy we FLuggerze kupi z polskim opisem( na stronie) a reszta to zwykla praca z ktora sobie z pewnoscia poradzi. Przestancie ludzi straszyc tymi fagbrevami, bo to zadna rewelacja. Gdyby nasi chlopi znali troche norski to pewnie z 80% by dzis mialo SB.

Egzamin z teorii to blachostka, mozesz miec datablad, wszelkie pomoce itp. Uwazam, ze znajomosc na srednim poziomie wystarczy, da sie do tego przygotowac, bo pytania z poprzednich lat sa w necie. Mozna sie przygotawac na kilka opcji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
krzysiek kowalski
(krzysiek91)
Wiking
Lomo napisał:
w Polsce jest w sprzedaży książka norweska przetłumaczona na polski o norweskim budownictwie i remontach. Taka biała sztywna okładka w fotki, grubość książki około 4 cm. W Norwegi jest w większośći księgarni , oczywiście po norwesku. Za 250 koron. Jak pan remontowiec się nie zna na tym co ma robić, to niech poszuka tej książki w PL lub niech rodzinka w N kupi, bo te 250 Nok to już drobiazg przy tym co będzie kosztował remont nawet sposobem gospodarczym. W tej chwili nie pamiętam tytułu ale mogę pójść do domu z biblioteką i poszukać.

Mógłbym prosić o tytuł tej książki? Szukałem jej w internecie ale bez tytułu chyba nie ma szans na znalezienie, a temat ciekawy i warty zgłębienia
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Już podaję tytuł, mam tylko wersję norweską pod tytułem ABC Huset. Można powiedzieć że książka jest obrazkowa . Po ilustracjach wyjaśnione różne aspekty budowy i remontu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Lomo napisał:
Już podaję tytuł, mam tylko wersję norweską pod tytułem ABC Huset. Można powiedzieć że książka jest obrazkowa . Po ilustracjach wyjaśnione różne aspekty budowy i remontu.

Jest GENIALNA do nauki języka branżowego!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
krzysiek kowalski
(krzysiek91)
Wiking
Lomo napisał:
Wielkie dzięki, pora rozpocząć starania o dorwanie tej ksiązki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
maciejko napisał:
Rozumiem, ze w malowaniu i szpachlowaniu Norwegia ma jakis "styl" Mozesz go przyblizyc?

Byl kiedys na forum albo i jest niejaki optymus. Spytaj sie go jak nie wiesz Joseph ze trzeba umiec malowac czy szpachlowac i nie kazdy polak odrazu to umie. Nawet jak jest wieloletnim fachowcem tylko bez norweskiego erfaringu. Pozatym niby po co jest fagbrev z malowania..ludzie dorosnijcie troche

Jak już jesteś dorosły, to sprawdź ogłoszenia na finnie.... fagbrev lub kilkuletnie doświadczenie może brak fagbrev zrekompensować. Ile te norweskie techniki malowania szpachlowania, tapetowania różnią się od polskich? Oczywiście jeśli chodzi kogoś pracującego w tym zawodzie wiele lat... wystarczy przeczytać instrukcje na opakowaniu jak Espen wyżej napisał..... No i to że ktoś ma fagbrev jeszcze nic nie znaczy, w firmie w której pracuje rok czasu szukali pracownika(główne kryterium Norweg) , przewinęło się ponad 20 osób praktycznie wszyscy z fagbrev, aż w końcu stwierdzili że może zatrudnią obcokrajowca i to bez fagbrev...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok